Onze opvolgingsmodule is jouw geheime superkracht

Share

Een groot deel van de oefeningen bij Lernova staat online waardoor je als leerkracht toegang hebt tot heel wat data. Die gegevens moeten overzichtelijk voorgesteld worden, zodat jij direct weet waar er extra opvolging nodig is.  

De opvolgingsmodule in Lernova brengt alle cijfers samen in één handig overzicht. Open je dat overzicht op je laptop, dan zie je de voortgang én de resultaten van je leerlingen.

Bekijk de video waarin platformspecialist Ben de mogelijkheden van onze opvolgingsmodule demonstreert. 

 


Onze opvolgingsmodule als overzichtelijk
learning dashboard’
 

In de vele gesprekken met leerkrachten hoorden we steeds deze twee concrete vragen terugkomen.  

  • Kan ik leerlingen live opvolgen?  
    Welke leerlingen gaan nu vlot door de oefeningen en wie heeft ondersteuning nodig? Wie is er afgeleid en wie gefocust?  
  • Hoe krijg ik een snelle en overzichtelijke analyse van de scores van de oefeningen? 
    Hoe identificeer ik snel de leerstof die ik klassikaal moet herhalen of oefeningen die ik samen moet behandelen? 

De opvolgingsmodule in Lernova is daar een antwoord op: in één blik zie je zowel de balkjes voor Opbouw en Oefeningen vol lopen. De kleur van het balkje geeft de gemiddelde score voor de (tot dan gemaakte) oefeningen weer. Zo krijg je live inzicht in de voortgang van je leerlingen. 

Door op de balkjes te klikken krijg je meer gedetailleerde informatie en zie je de score per interactieve oefening in de reeks. 

 

Waarom de opvolgingsmodule jouw geheime superkracht is 

Zo’n live opvolging van je leerlingen zet jou helemaal aan het stuur van de klas. We weten dat kijken op ‘een muur van schermen’ best een aanpassing is. Met de opvolgingsmodule op jouw computer, geven we jou de controle. Leerlingen waarbij je de balkjes niet meer ziet vollopen hebben jouw zetje in de juiste richting nodig. 

Onderzoekers definiëren een learning dashboard — zoals onze opvolgingsmodule — als ‘een visuele weergave die verschillende indicatoren over leerders, hun leerproces en het leermiddel aggregeert in één of meerdere visualisaties’. 

In de wetenschappelijke literatuur geven onderzoekers aan dat learning dashboards leerkrachten ondersteunen bij:  

  • het opdoen van kennis over hun leerlingen (Xhakaj et al., 2017); 
  • inzicht krijgen in het leermiddel (Stacey et al, 2018); 
  • het organiseren van lessen (Xhakaj et al., 2017);
  • aangepaste lesplannen opmaken; 
  • reflectie en onderzoek. 

Kortom: met een goede visualisatie van data zoals in onze opvolgingsmodule neem je als leerkracht onderbouwde beslissingen voor krachtige lessen. 


4. LernovaWil jij ook graag inzicht in de prestaties van je leerlingen en gerichte feedback kunnen geven? Vraag je gratis toegang aan en maak kennis met alle functionaliteiten in Lernova. Je verkrijgt alle info over je vak via de vakspecifieke video's.

PROBEER NU