Lernova wiskunde

Reken op een mooie balans tussen papier en digitaal

Eindeloos blijven oefenen? Dat kan met Lernova wiskunde. Dankzij shuffle-reeksen krijgen leerlingen keer op keer nieuwe oefeningen gepresenteerd met steeds verschillende gegevens. Jouw leerlingen lossen de oefeningen in hun schrift of digitaal op. De wiskundemethodes van Lernova bevatten ook geïntegreerde GeoGebra-applets en contextuele oefeningen. De geleerde concepten of vaardigheden passen leerlingen in echte situaties toe.

Wij bieden Lernova wiskunde aan voor:

1A/B
2A
3 - D
3 - D/A
4 - D
4 - D/A
5/6 - D
5/6 - D/A
  • Lernova wiskunde is beschikbaar voor het eerste tot en met het zesde jaar.
  • In de derde graad kiezen we voor graadsmethodes. Zo heb je toegang tot alle lestrajecten voor zowel het vijfde als het zesde jaar.
  • Voor de eerste graad voorzien we in 2024 nieuwe edities, op basis van de nieuwe minimumdoelen en leerplannen.

Neem een kijkje in de inhoudsopgaves en vakfolder:

Cover-Vakfolder-Lernova-wiskunde
 

Leerkracht getuigt over Lernova wiskunde

"Het grote verschil tussen een klassiek invulboek en Lernova is de visuele ondersteuning bij het aanbrengen, verwerken en vastzetten van de leerstof. Leerlingen die sneller vooruit willen, kunnen zelfstandig aan de slag, terwijl we de andere groep dan klassikaal kunnen begeleiden."

 

Laure Vanhaelemeersch

Leerkracht wiskunde 1ste graad

Waarom kiezen voor Lernova wiskunde?

rekenmachine-wiskunde

Leerlingen kunnen eindeloos en op maat oefeningen maken.

Leerlingen
Leerstof toepassen in reële contexten: alledaagse situaties en intesessegebieden van de leerlingen.
geogebra aplets
Een groot aanbod van geogebra applets is volledig geïntegreerd en toegankelijk.
Wisselt papier en digitaal af

Doordacht inzetten van papier en digitaal. Je gebruikt de lesmethode samen met een schrift of map.

Gratis ondersteunend materiaal voor jou als leerkracht

Als leerkracht heb je gratis toegang tot heel wat ondersteunende materialen, die je helpen in je klaspraktijk:

  • een handleiding boordevol tips om je Lernova lesmethode optimaal te gebruiken;
  • opvolgingsmodule waar je kan zien welke leerstof de leerlingen beheersen en waar er extra ondersteuning nodig is;
  • jaarplannen en lesfiches (te integreren in Smartschool);
  • vakspecifieke materialen in de leraarskamer zoals woordenlijsten, mindmaps, toetsen, practica, concordantielijsten, afbeeldingen,…

leraarskamer-platform

Afbeelding7

 

Aanpak van Lernova wiskunde

Doordacht evenwicht papier en digitaal

Lernova+LaptopWe zorgen voor een doordacht evenwicht van papier en digitaal. Je Lernova lesmethode gebruik je samen met een map of schrift. Zo leren jouw leerlingen opnieuw écht noteren waar dat nodig is, daar waar het een meerwaarde biedt.

De theorie brengen we samen in één theoriebundel. Je kan het zien als een leerboek of vademecum bij elke Lernova lesmethode. De leerlingen gebruiken die op papier of digitaal.

Heldere structuur

structuur lernovaIn Lernova wiskunde komen alle leerinhouden op een geïntegreerde manier aan bod in afgebakende leertrajecten met een vaste structuur:
De leerinhouden worden stap voor stap opgebouwd met een contextrijke opbouw waarbij de leerlingen worden geactiveerd om zelf aan de slag te gaan met de leerstof. Een gevarieerde opbouw met interactieve oefeningen, dynamische werkbladen en gestructureerde tekstvakken activeert de leerling om gemotiveerd met de leerinhouden aan de slag te gaan. Daarnaast wordt ook een samenvattend overzicht aangeboden van de theorie die aan bod komt in het traject in kwestie. Naast zowel digitale oefeningen als oefenmateriaal op papier, heeft de leerling ook toegang tot een studeertool die gebaseerd is op de Cornellmethode. In welke volgorde deze onderdelen doorgenomen worden, hangt volledig af van de voorkeur van de leerkracht.

Wiskunde-doelgericht

Doelgericht

In Lernova wiskunde omvat elke module een evenwichtige reeks op zich staande leertrajecten, waarbij elk leertraject focust op het realiseren van één of meerdere leerdoelen. In een leertraject/hoofdstuk zorgen de uitdagende en doelgerichte opdrachten voor een actieve realisatie van eindtermen en leerplandoelen. Leerinhouden worden gespreid aangeboden over verschillende leertrajecten. Geziene leerstof wordt herhaald en dient vaak als kapstok voor het aanbrengen van nieuwe leerstof. Door deze stapsgewijze aanpak blijft de cognitieve belasting voor de leerlingen beperkt, wat de leermotivatie ten goede komt.

Voorkennis activeren en zelfevaluatie

De leerling herhaalt aan de hand van enkele voorkennisoefeningen en een opfrissing van essentiële leerstofelementen op een actieve manier de voorkennis die nodig is om de nieuwe leerstof te begrijpen. Bij vragen kan de leerling steeds teruggrijpen naar het boek van het vorige leerjaar. Elk hoofdstuk sluit af met een Test jezelf waarbij leerlingen zelf kunnen evalueren of ze de leerinhouden voldoende beheersen. Daarbij helpt het overzicht van de lesdoelen.

Wiskunde-dynamisch 2 gif

Dynamisch en eigentijds

De leerlingen ontdekken en ervaren wiskunde via een mix van tekst, afbeeldingen, GeoGebra-applets, interactieve oefeningen, animaties, lesvideo’s, .... De talrijke Geogebra-applets maken wiskunde aanschouwelijk. De integratie van al deze elementen in één leeromgeving zorgt voor een complete en interactieve leerervaring.

Wiskunde-differentiëren gif

Differentiatie en remediëring

Lernova stelt de ontwikkeling van elke leerling centraal. Met de uitbreidingsleertrajecten en het ruime aanbod aan oefeningen kunnen sterke leerlingen zelfstandig aan de slag. Met de oefeningen op drie niveaus kunnen leerlingen elk op hun niveau uitgedaagd worden.

Flexibel

Als leerkracht heb je alle vrijheid om te variëren tussen werkvormen. Een onderwijsleergesprek of liever de leerlingen zelfstandig aan de slag met jou als coach? Of een combinatie van beiden? Jij bepaalt wat nodig is voor je leerlingen.

Aanpasbaar

Lernova kan je volledig aanpassen en naar de hand zetten, helemaal op maat van jouw leerlingen en de manier waarop je lesgeeft. Met het graadsboek bepaal je als leerkracht zelf de volgorde waarin je de hoofdstukken behandelt. De uitbreiding- en verdiepingsleerstof wordt duidelijk aangeduid in de leertrajecten.

Wiskunde-grafisch rekentoestel gif

Tekenen met GeoGebra

De leerlijn tekenen met Geogebra wordt stap voor stap opgebouwd vanaf leerjaar 1. Leerlingen krijgen inzicht in wiskunde én verwerven digital skills met Lernova wiskunde. Door regelmatig in de methode in contact te komen met de applets, worden de nieuwe vaardigheden nog meer ingeoefend. De leerlingen kunnen ook oefeningen grafisch oplossen of zichzelf controleren door het ingebouwd grafisch rekentoestel van Geogebra.

Waarom kiezen voor Lernova?

vervangt je leerwerkboek

Vervangt je leerwerkboek

Interactieve en kwalitatieve lesmethodes waarmee je als leerkracht alle leerdoelen realiseert.

Wisselt papier en digitaal af

Doordacht inzetten papier en digitaal

Je gebruikt onze lesmethodes in combinatie met een schrift of map. 

Geeft je vrijheid

Geeft je vrijheid


Lesinhouden die duidelijk, compleet, up-to-date en visueel aantrekkelijk zijn. Bovendien ook aan te passen als je dat wenst.

Leerlingen

De leerling staat centraal

Sterke focus op oefenen, herhalen en studeren. 

multimedia

Verruimt je mogelijkheden

Gebruiksvriendelijk platform dat leerlingen motiveert en onderwijs op maat haalbaar maakt.

Verrijkt je lessen

Verrijkt je lessen

Multimedia, opvolging, notities en de studietrainer zorgen voor een effectieve en boeiende leerervaring

Zorgt voor helder inzicht

Lernova staat je bij

Door kort op de bal te spelen kunnen we rekening houden met je noden. We begeleiden jou in een veranderende onderwijswereld.

Verlaagt-boekenfactuur

Verlaagt de boekenfactuur

Bespaar tot 30% ten opzichte van klassieke schoolboeken en er zijn geen kosten voor de leerkracht.