Lernova Nederlands

Lesinhouden die duidelijk, compleet, up-to-date en visueel aantrekkelijk zijn

Jouw leerlingen ontdekken de nieuwe leerinhoud via een mix van bronnen, oefeningen en kijk- en luisterfragmenten.
De op maat gemaakte multimedia maken deze lesmethodes uniek. 

Wij bieden Lernova Nederlands aan voor:

1A
2A
3 - D
3 - D/A
4 - D
4 - D/A
5/6 - D
5/6 - D/A
  • Lernova Nederlands is beschikbaar voor het eerste tot en met het zesde jaar.
  • In de derde graad kiezen we voor graadsmethodes. Zo heb je toegang tot alle lestrajecten voor zowel het vijfde als het zesde jaar.
  • Voor de eerste graad voorzien we in 2024 nieuwe edities, op basis van de nieuwe minimumdoelen en leerplannen.

Neem een kijkje in de inhoudsopgaves en vakfolder:

Cover-Vakfolder-Lernova-Nederlands

 

 

Leerkracht getuigt over
Lernova Nederlands

"Dankzij Lernova werk ik doelgerichter en stem ik gemakkelijk af met de parallelcollega’s. Ik kan vooraf nagaan wat we zeker moeten behandeld hebben, in functie van de eindtermen. Daarnaast word ik als leerkracht extra uitgedaagd om te differentiëren: basis, remediëring en uitbreiding."

Christine Maes

Leerkracht Nederlands, GO! Atheneum Ekeren

Waarom kiezen voor Lernova Nederlands?

Geeft je vrijheid

Doordachte mix tussen leren met digitale leertrajecten, werken met tekstverwerking en schrijven op papier.

multimedia
Actief leren met doelgerichte multimedia.
idee-kennis
De ideale dialoog tussen kennis en vaardigheden.
Wisselt papier en digitaal af

Doordacht inzetten van papier en digitaal. Je gebruikt de lesmethode samen met een schrift of map.

Gratis ondersteunend materiaal voor jou als leerkracht

Als leerkracht heb je gratis toegang tot heel wat ondersteunende materialen, die je helpen in je klaspraktijk:

  • een handleiding boordevol tips om je Lernova lesmethode optimaal te gebruiken;
  • opvolgingsmodule waar je kan zien welke leerstof de leerlingen beheersen en waar er extra ondersteuning nodig is;
  • jaarplannen en lesfiches (te integreren in Smartschool);
  • vakspecifieke materialen in de leraarskamer zoals woordenlijsten, mindmaps, toetsen, practica, concordantielijsten, afbeeldingen,…

leraarskamer-platform

Afbeelding7

 

Aanpak van Lernova Nederlands

Doordacht evenwicht papier en digitaal

Lernova+LaptopWe zorgen voor een doordacht evenwicht van papier en digitaal. Je Lernova lesmethode gebruik je samen met een map of schrift. Zo leren jouw leerlingen opnieuw écht noteren waar dat nodig is, daar waar het een meerwaarde biedt.

De theorie brengen we samen in één theoriebundel. Je kan het zien als een leerboek of vademecum bij elke Lernova lesmethode. De leerlingen gebruiken die op papier of digitaal.

Heldere structuur

In Lernova Nederlands komen alle componenten op een geïntegreerde en evenwichtige manier aan bod in afgebakende leertrajecten met een vaste structuur: Opbouw, Theorie, Oefenen en Studeren.

structuur lernova

Doelgericht

In Lernova Nederlands omvat elk hoofdstuk een evenwichtige reeks op zich staande leertrajecten, waarbij elk leertraject focust op één of meerdere componenten van het vak Nederlands. Behalve aandacht voor taalbeschouwing, media en communicatie, identiteit, woordenschat en literatuur, worden ook veel kansen aangereikt voor de ontwikkeling en verdere verfijning van de verschillende taalvaardigheden, zowel digitaal als via opdrachten op papier. In elk leerjaar zijn ook 3 communicatieve opdrachten voorzien. Binnen een leertraject/hoofdstuk zorgen de uitdagende en doelgerichte opdrachten voor een actieve realisatie van eindtermen en leerplandoelen. Leerlingen krijgen daarbij automatisch feedback op maat.

NE3Voorkennis activeren en zelfevaluatie

Voorkennis activeren en zelfevaluatie

Heel regelmatig activeert Lernova Nederlands de aanwezige voorkennis bij de leerlingen: in de eerste graad aangeduid met de titel ‘Test je voorkennis! en in de tweede graad met de titel ‘Even opfrissen’. In verschillende opdrachten passen leerlingen kennis toe die ze in vorige leerjaren of eerder dat schooljaar hebben verworven. Dit kun je leerlingen vooraf thuis laten verwerken als een hulpmiddel om ieders beginsituatie in te schatten, en om daarna in de klas gedifferentieerd aan de slag te gaan. Daarnaast is er ook uitgebreid aandacht voor (zelf)evaluatie aan de hand van checklists en rubrics met evaluatiecriteria.

Dynamisch en eigentijds

De leerlingen ontdekken de nieuwe leerinhoud via een mix van tekstuele en visuele bronnen, interactieve oefeningen, presentaties, luister- en kijkfragmenten en beknopte lesvideo’s. De leefwereld van de leerlingen staat daarbij centraal met ruimte voor nieuwe ontdekkingen. Met Lernova breng je de leerinhouden Nederlands tot leven voor de leerlingen. 
Zo kunnen (downloadbare) literatuurfragmenten in de ‘Lezen voor de LOL’-trajecten digitaal gelezen worden, of afgeprint op papier, of beluisterd als audio. LOL staat voor ‘luisteren of lezen’. Een rijke collectie audio en video, verweven in quasi àlle leertrajecten van Lernova Nederlands, brengt theorie tot leven in de vorm van lesvideo’s, animaties op maat en unieke video-interviews met bv. Vlaamse (jeugd)auteurs op locatie. Ook het grote aanbod van authentieke audiovisuele bronnen is een meerwaarde in de lessen Nederlands: debatten en journaal-uitzendingen, afleveringen uit ‘Man over Woord’, Thuis en andere soaps, De ideale wereld, KLAAR, Terzake, … Daarnaast bieden interactieve tijdlijnen leerlingen de kans om actief bv. het leven en het werk van bv. Ish Ait Hamou of de geschiedenis van de sprookjes te ontdekken.

NE2_31~1

Differentiëren

Lernova stelt de ontwikkeling van elk leerling centraal. Met de sterk uitgewerkte leertrajecten en oefeningen, ideaal voor begeleid zelfstandig leren, kunnen sterke leerlingen zelfstandig aan de slag. Met de oefeningen op drie niveau’s kunnen leerlingen elk op hun niveau uitgedaagd worden. De voorkennistrajecten geven je de ideale tool om de (begin)situatie van je leerlingen in te schatten en van daaruit te differentiëren.

NE4_DA_112_DJ-set_spelling_discussie-B

Flexibel

Als leerkracht heb je alle vrijheid om te variëren tussen werkvormen. Een onderwijsleergesprek of liever de leerlingen zelfstandig aan de slag met jou als coach? Of een combinatie van beide? Laptops aan de kant en tijd voor klasgesprekken of jouw verhaal als leerkracht? Jij bepaalt wat nodig is voor je leerlingen. Met ‘voer voor discussie’ geven we expliciet aandacht aan interactie (en gespreksvaardigheid) in de klas. Daarnaast voorzien we ook een verstandige mix tussen papier en digitaal via het uitgebreide aanbod aan downloadbare werk- en schrijfopdrachten.

aanpasbaar-nederlands

Aanpasbaar

Lernova kan je volledig aanpassen en naar de hand zetten, helemaal op maat van jouw leerlingen en de manier waarop je lesgeeft.

Waarom kiezen voor Lernova?

vervangt je leerwerkboek

Vervangt je leerwerkboek

Interactieve en kwalitatieve lesmethodes waarmee je als leerkracht alle leerdoelen realiseert.

Wisselt papier en digitaal af

Doordacht inzetten papier en digitaal

Je gebruikt onze lesmethodes in combinatie met een schrift of map. 

Geeft je vrijheid

Geeft je vrijheid


Lesinhouden die duidelijk, compleet, up-to-date en visueel aantrekkelijk zijn. Bovendien ook aan te passen als je dat wenst.

Leerlingen

De leerling staat centraal

Sterke focus op oefenen, herhalen en studeren. 

multimedia

Verruimt je mogelijkheden

Gebruiksvriendelijk platform dat leerlingen motiveert en onderwijs op maat haalbaar maakt.

Verrijkt je lessen

Verrijkt je lessen

Multimedia, opvolging, notities en de studietrainer zorgen voor een effectieve en boeiende leerervaring

Zorgt voor helder inzicht

Lernova staat je bij

Door kort op de bal te spelen kunnen we rekening houden met je noden. We begeleiden jou in een veranderende onderwijswereld.

Verlaagt-boekenfactuur

Verlaagt de boekenfactuur

Bespaar tot 30% ten opzichte van klassieke schoolboeken en er zijn geen kosten voor de leerkracht.